Hofstad

Den Haag is de enige stad in Nederland die zich met recht hofstad mag noemen, en dat al meer dan 700 jaar. De geschiedenis van Den Haag als hofstad begint in de 13de eeuw wanneer de graven van Holland zich hier vestigen en een paleis laten bouwen: de Ridderzaal op het Binnenhof. Direct daarnaast laten zij de Hofvijver aanleggen.

Ook nadat in 1581 de laatste graaf, Filips II van Spanje, is afgezworen en Holland onderdeel wordt van de Republiek der Verenigde Nederlanden, blijft Den Haag hofstad. De stadhouders uit het Huis van Oranje-Nassau krijgen hun eigen vertrekken op het Binnenhof, maar laten ook paleizen bouwen even buiten Den Haag: Huis Honselaarsdijk, Huis ter Nieuburch en Huis ten Bosch. Den Haag kent onder de Oranjes een bloeiende hofcultuur.

Wanneer Nederland in 1813-1815 na de Franse overheersing een koninkrijk wordt, vestigt koning Willem I zich in Den Haag. Sindsdien is de stad bijna onafgebroken de residentie van de regerend vorst geweest.

Hofstad

1616 – Casuariestraat

Sluiten

Casuaris, tekening in pen en penseel uit 1616
vervaardiger onbekend
collectie Haags Gemeentearchief

In 1614 gaf de VOC een casuaris cadeau aan prins Maurits. Het dier kreeg een plekje in de stadhouderlijke stallen in Rijswijk. Maurits (1567-1625), zoon van Willem I van Oranje en Anna van Saksen, werd in 1585 stadhouder, kapitein-generaal en admiraal van Holland en Zeeland en in 1590 ook van Utrecht, Gelderland en Overijssel.

In 1623 stond er in de Sterlingstraat een herberg "De Casuaris” die een niet al te beste naam had, waarschijnlijk ging het hier zelfs om een bordeel. De straat is omgedoopt naar Casuaruestraat, vermoedelijk naar deze herberg. Een casuaris is een grote loopvogel, die voorkomt in Nieuw-Guinea en Australië. De vogel staat onder meer bekend om zijn grote penis, die hij graag toont. Dit kan de naam van het bordeel verklaren.

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.