Vervoer

De afdruk van een Romeinse schoen (maat 44!) op de Scheveningseweg behoort tot de vroegste tekenen van beweging in de regio Den Haag. Pas veel later, in de 13de eeuw, ontstaat het dorp Die Haghe, gelegen op het kruispunt van twee wegen: die van Scheveningen naar Delft en die van Monster naar Leiden. Later wordt de stad door de aanleg van het Spui (1345) en de Prinsegracht (1642) ook via het water beter verbonden met zijn achterland.

Uniek is de aanleg in 1665 van de Zeestraat (nu Scheveningseweg) die Den Haag met Scheveningen verbindt. Het is de eerste bestrate weg buiten een stad sinds de tijd van de Romeinen. In de 19de eeuw beleeft de stad nog meer primeurs: de paardentram (1864), de stoomtram (1879) en de elektrische tram (1890) rijden alle voor het eerst in Den Haag. Bijzonder is ook dat de stad twee treinstations krijgt, een gevolg van de concurrentiestrijd tussen spoorwegmaatschappijen.

Nieuwe vervoersmiddelen zoalsĀ tram, auto en fiets zorgen begin 20ste eeuw voor opstoppingen in het oude centrum. Om de doorstroom van het verkeer te verbeteren vinden ingrijpende verkeersdoorbraken plaats.

Vervoer

1910 – Laan van Meerdervoort

Sluiten

Tram op de kop van de Reinkenstraat, rond 1900
collectie Gemeentearchief Den Haag

Rond 1910 reed dwars door de Reinkenstraat een stoomtram. Het 'pleintje' aan de Laan van Meerdervoort is ontstaan omdat er bij de bouw van de woonblokken rekening gehouden moest worden met het rangeerterrein met station, vrachtkantoor en seinhuis wat zich hier bevond.

De stoomtram reed vanaf het station Anna Paulownastraat achter de huizen van de Sweelinckstraat, passeerde de Tasmanstraat, en ging verder achter de huizen van de Obrechtstraat. Daarna ging de tram via de spoorbrug over de afzanderijvaart van de Waldeckpyrmontkade en en de Koningin Emmakade. Vervolgens stoomde hij achter de 2e Obrechtstraat richting Reinkenstraat, waar een aansluiting was op de lijn Scheveningen-Hollands Spoor. Aan de bebouwing aan de Reinkenstraat, de Waldeck Pyrmontkade, de Koningin Emmakade en de Tasmanstraat is nog te zien waar de tram reed; de bebouwing is hier van latere datum dan de rest van de wijk.

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.