Hofstad

Den Haag is de enige stad in Nederland die zich met recht hofstad mag noemen, en dat al meer dan 700 jaar. De geschiedenis van Den Haag als hofstad begint in de 13de eeuw wanneer de graven van Holland zich hier vestigen en een paleis laten bouwen: de Ridderzaal op het Binnenhof. Direct daarnaast laten zij de Hofvijver aanleggen.

Ook nadat in 1581 de laatste graaf, Filips II van Spanje, is afgezworen en Holland onderdeel wordt van de Republiek der Verenigde Nederlanden, blijft Den Haag hofstad. De stadhouders uit het Huis van Oranje-Nassau krijgen hun eigen vertrekken op het Binnenhof, maar laten ook paleizen bouwen even buiten Den Haag: Huis Honselaarsdijk, Huis ter Nieuburch en Huis ten Bosch. Den Haag kent onder de Oranjes een bloeiende hofcultuur.

Wanneer Nederland in 1813-1815 na de Franse overheersing een koninkrijk wordt, vestigt koning Willem I zich in Den Haag. Sindsdien is de stad bijna onafgebroken de residentie van de regerend vorst geweest.

Hofstad

1963 – Lange Voorhout

Sluiten

Prinsjesdag, Het ongeluk met de crème-calèche op het Lange Voorhout, 1963, foto Stokvis, collectie Haags Gemeentearchief

Het beloofde die 17e september 1963 de mooiste Prinsjesdag van de eeuw te worden met een stralend blauwe hemel en een koesterende zon die het publiek bij duizenden naar de binnenstad lokte. Even voor enen kwamen de drie oudste prinsessen te voorschijn. Beatrix in iets zalmkleurigs, Irene in lila en Margriet in felgroen. De met vier paarden bespannen, open, Crème Calèche reed voor en de prinsessen vertrokken onder klaterend applaus. Vlak voordat de koets het schelpenpad opdraaide raakte het achterste paard rechts in paniek. Het begon wild te steigeren, de voorste paarden schrokken, zwenkten naar rechts en botsten tegen een stevige boom. Een paard raakte bekneld en viel, samen met de erop zittende postiljon, de disselboom knapte als een luciferhoutje. Alom consternatie, toeschietende lakeien en politie hielden de schichtige paarden met moeite in bedwang, de koets bleef gelukkig overeind.

 

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.