Hofstad

Den Haag is de enige stad in Nederland die zich met recht hofstad mag noemen, en dat al meer dan 700 jaar. De geschiedenis van Den Haag als hofstad begint in de 13de eeuw wanneer de graven van Holland zich hier vestigen en een paleis laten bouwen: de Ridderzaal op het Binnenhof. Direct daarnaast laten zij de Hofvijver aanleggen.

Ook nadat in 1581 de laatste graaf, Filips II van Spanje, is afgezworen en Holland onderdeel wordt van de Republiek der Verenigde Nederlanden, blijft Den Haag hofstad. De stadhouders uit het Huis van Oranje-Nassau krijgen hun eigen vertrekken op het Binnenhof, maar laten ook paleizen bouwen even buiten Den Haag: Huis Honselaarsdijk, Huis ter Nieuburch en Huis ten Bosch. Den Haag kent onder de Oranjes een bloeiende hofcultuur.

Wanneer Nederland in 1813-1815 na de Franse overheersing een koninkrijk wordt, vestigt koning Willem I zich in Den Haag. Sindsdien is de stad bijna onafgebroken de residentie van de regerend vorst geweest.

Hofstad

ca. 1850 – Scheveningseweg

Sluiten

De buitenplaats Rustenburg
Joseph Bles, ca. 1850
Collectie Haags Historisch Museum

Het landgoed Rustenburg werd in 1847 door koning Willem II (1792-1849) gekocht. Na diens dood in 1849 vestigde zijn weduwe, koningin-moeder Anna Paulowna (1795-1865), zich op paleis Buitenrust op landgoed Sorgvliet. In het nabijgelegen Huis Rustenburg, hier op een schilderij door Joseph Bles, maakte zij gebruik van haar Russisch-orthodoxe kapel, die ook wel de Griekse kapel werd genoemd. Hier stond de veld-iconostase die ze van haar broer tsaar Alexander I had gekregen.

In 1912 moest Huis Rustenburg met de kapel plaats maken voor de bouw van het Vredespaleis.

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.