Religie

Religie is van alle tijden. Zij speelde al in de prehistorie een belangrijke rol in het leven van de bewoners. En in de Romeinse tijd was dat niet anders.

Het symbool van het middeleeuwse christendom is de Grote of Sint Jacobskerk. Met zijn hoge, zeshoekige toren bepaalt deze kerk nog altijd de skyline van de stad. Deze en andere kerken werden tijdens de Reformatie in de 16de eeuw in gebruik genomen door de protestanten. De Nieuwe Kerk aan het Spui was in 1644 de eerste kerk die speciaal voor het protestantisme werd gebouwd.

Katholieken moesten vanaf de Reformatie hun heil zoeken in zogeheten schuilkerken, oogluikend toegestaan door de overheid. Pas in de 19de eeuw kregen zij meer vrijheden en mochten zij nieuwe kerken bouwen – het begin van het rijke Roomse leven. Sinds het midden van de 20ste eeuw kampen de christelijke kerken met ontkerkelijking. Steeds meer kerken krijgen een nieuwe bestemming of worden gesloopt.

Ook tal van andere religieuze en levensbeschouwelijke groepen hebben in Den Haag hun sporen nagelaten: joden, moslims, theosofen en antroposofen, Christian Science-kerk en vele anderen."

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.