Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in Den Haag. De joodse bevolking werd gedeporteerd. De stad werd gebombardeerd, woningen werden gesloopt en in het laatste oorlogsjaar raakte de hofstad volledig in verval.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de ligging van Den Haag dramatische gevolgen. De stad aan zee werd onderdeel van de Duitse kustverdediging: de Atlantikwall. Behalve een reeks van betonnen bunkers werd een brede tankgracht gegraven, dwars door woonwijken heen. Duizenden mensen moesten hun huis uit. Op de kaart van 1945 is de verdedigingslinie met een zwarte stippellijn aangegeven. Als je de kaart van 1945 vergelijkt met die van 1957 zijn de gevolgen goed te zien.

Een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad is de vervolging van joden. Voor de oorlog was er een grote joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 joden in Den Haag. Ruim 14.000 van hen werden gedeporteerd. Ongeveer 10.700 Haagse joden, waaronder 1700 kinderen zijn in concentratiekampen vermoord.

Tweede Wereldoorlog

1939 – Bezemstraat

Sluiten

Ontruiming school Bezemstraat vanwege de mobilisatie. 1939, foto uit fotoalbum: H.A.W. Douwes, collectie Haags Gemeentearchief

Nederland wil, net als in de Eerste Wereldoorlog neutraal blijven. Toch is het verstandig om paraat te zijn als de Nederlandse neutraliteit niet eerbiedigd wordt. Daarom kondigt de Nederlandse regering op 24 augustus 1939 de mobilisatie af.

Men realiseert zich dat Den Haag, de residentie van de koningin, een belangrijk doelwit zal zijn als de Duitsers een inval doen. Daarom wordt onder andere de Openbare Lagere School aan de Bezemstraat ontruimt om er vervolgens soldaten in te kwartieren.

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen.

Ook op deze locatie

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.