Wonen

Gewoond wordt er in Den Haag al vanaf de prehistorie. Rond 3800 voor Chr. leven enkele families in de buurt van het huidige Ypenburg. Hun boerderijen staan hooggelegen op de flank van een duin, prettig beschut tegen de zeewind.

De groei van het huidige Den Haag begint in de Middeleeuwen. In de 13de eeuw vestigt de graaf van Holland zich op de rand van een oude strandwal, het begin van het Binnenhof. Edelen en hoge ambtenaren willen in de buurt van het hof wonen en laten op de Vijverberg en het Voorhout stadspaleisjes bouwen. Even verderop, in het gebied rond de Grote Kerk, komt het dorp Die Haghe tot bloei. Hier wonen de ambachtslieden en neringdoenden.      

Typisch Haags zijn de begrippen ‘zand en veen’ die verwijzen naar de ondergrond waarop de stad is gebouwd, maar ook naar de tegenstelling tussen rijk en arm. Vooral in de 19de eeuw ontstaat een scheiding: in noordwestelijke richting worden voor de elite wijken aangelegd op goede zandgronden, terwijl aan de zuidoostelijke kant van de stad op de veengronden arbeiderswijken verrijzen.     

Wonen

1780 – Dunne Bierkade

Sluiten

Een interieur van een huis aan de Dunne Bierkade met een doorkijk op het Groenwegje (‘Het kraambezoek’)
Maria Margaretha la Fargue, ca. 1780
collectie Haags Historisch Museum

Dit schilderij geeft ons een mooi inkijkje in een rijk Haags interieur uit de 18de eeuw. Typische elementen zijn de marmeren schouw in de vroege Lodewijk XV-stijl en daarboven een vroeg achttiende-eeuws schoorsteenstuk met figuren in een landschap. Let ook op het enorme Deventer tapijt, de grote spiegel met vergulde lijst boven de toilettafel en de glazen kroonluchter.

Het schilderij geeft verder een goed beeld van de kraamgebruiken in de achttiende eeuw. De pas bevallen vrouw (in de stoel) krijgt bezoek van een rijk geklede dame en haar zoontje. Links zien we het kraambed, dat vaak speciaal voor de bevalling werd aangeschaft. De pas bevallen vrouw zit in een comfortabele kraam- of ziekenstoel. Links achter de stoel staat de gevlochten wieg van de baby. Warmte was belangrijk in het kraamvertrek: moeder en kind zijn goed ingepakt, de haard brandt, en voor de kraamstoel staat een stoof. Rechts in de hoek staat bovendien een zogeheten vuurmand: een gevlochten mand die van binnen beslagen was met blik en waarin zich een rooster bevond waar gloeiende kolen op werden gelegd. Op de vuurmand werden luiers gedroogd en binnenin kon melk of pap worden warm gehouden. Hier wordt de vuurmand bedekt door een hoes.

Door het raam kijken we op de gracht en de tegenoverliggende kade, het Groenewegje. De weergave van de huizen klopt echter niet helemaal. De buitenkant van het huis werd door Maria Margaretha la Fargue op een ander schilderij vastgelegd.

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.