Vrede & Recht

Den Haag staat bekend als internationale stad van vrede en recht. De stad is al sinds de middeleeuwen een belangrijk centrum voor rechtspraak. Eerst voor het graafschap Holland, later voor heel Nederland en vanaf de twintigste eeuw zelfs voor de hele wereld. De Gevangenpoort ontstond als toegangspoort tot het Binnenhof en groeide in de 15e eeuw uit tot de gevangenis van het Hof van Holland. Dit was het op een na hoogste rechtsorgaan in Holland, Zeeland en West-Friesland. Wie op lokaal of regionaal niveau was berecht, kon in Den Haag bij het Hof van Holland in beroep gaan. Een nieuw hoofdstuk in de juridische geschiedenis van Den Haag begon aan het einde van de negentiende eeuw, toen de latere Nobelprijswinnaar Tobias Asser in 1893 de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht oprichtte. Het is de oudste nog bestaande internationale organisatie van Den Haag. Zes jaar later kwam de Eerste Vredesconferentie bijeen. Het belangrijkste resultaat van die conferentie was de oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage, dat bemiddelt in ruzie tussen landen. Speciaal voor dit hof werd een bijzonder gebouw ontworpen: het Vredespaleis dat in 1913 gereed was. Maar de ontwikkeling van Den Haag als stad van vrede en recht hield hiermee niet op. Vooral in de jaren ’90 vestigden zich vele internationale organisaties in Den Haag, waaronder ook verschillende belangrijke internationale rechtbanken en tribunalen.

Vrede & Recht

1870 – Huygenspark

Sluiten

portret van Hendrikus Jacobus Jut, 1870
collectie Haags Gemeentearchief

Jut werd in 1851 te Den Haag geboren. Hij kwam in 1872 Christina Goedvolk tegen, die als dienstbode bij de rijke weduwe M.Th. van der Kouwen-ten Cate werkte.

Jut, die geldproblemen had, herinnerde zich de rijke weduwe en leende van zijn moeder tien gulden. Dit geld gebruikte hij om twee pistolen en een dolk aan te schaffen. Op 13 december 1872 toog hij samen met Christina naar het huis van Van der Kouwen aan de Bocht van Guinea te Den Haag en stak zowel Van der Kouwen als haar nieuwe dienstbode Leentje Beeloo dood. Dagenlang was Den Haag in rep en roer. Na omzwervingen vestigen Hendrik en Christina zich in Rotterdam. Hendrik praat zijn mond voorbij over de moord en het echtpaar werd opgepakt en veroordeeld. De media-aandacht was enorm en Jut werd in de kranten als de grootste, meest gewetenloze moordenaar uit de geschiedenis gepresenteerd. In alle Haagse etalages konden de portretten van de "monsterlijke daders" worden bewonderd en in de boekhandel waren verschillende brochures over de zaak verkrijgbaar.

Een kermisuitbater maakte de volkswoede te gelde door een attractie waarop mensen met mokerslagen hun woede konden afreageren kop-van-jut te noemen.

De straat waar de moord had plaatsgevonden, de Bocht van Guinea, werd na deze affaire op verzoek van de bewoners in 1873 omgedoopt tot Huijgenspark. Pas op 13 februari 1996 besloten Burgemeester en Wethouders van Den Haag de naam in ere te herstellen. De "nieuwe" Bocht van Guinee ligt tussen het Huijgenspark, het Zieken en het Groenewegje.

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.