Vrije tijd

De residentie heeft vele bijzondere vormen van vermaak en vrijetijdsbesteding gekend. Van 17de-eeuwse watersteekspelen op de Hofvijver, tot chique herensociëteiten in de 18de eeuw, tot de paardenrennen in Scheveningen in de 19de eeuw. Sommige tradities hebben eeuwenlang bestaan of bestaan nog altijd. De Haagse Meikermis bijvoorbeeld gaat terug tot de 14de eeuw. Het was lange tijd een van de weinige vormen van vermaak waar rijk en arm elkaar ontmoetten.

Scheveningen neemt in de geschiedenis van de vrije tijd een belangrijke plaats in. Het kleine vissersdorp veranderde eind 19de eeuw in rap tempo in een mondaine badplaats. Er verschenen nieuwe hotels, cafés en pensions en er ontstond een complete vermaaksindustrie.

Daarnaast is binnen dit thema aandacht voor het Haagse theaterleven, dat vooral vanaf het begin van de 20ste eeuw tot grote bloei kwam.

Vrije tijd

1975 – Malieveld

Sluiten

De Rekreade (kermis) op het Malieveld. 1975, foto W. Kruijt, collectie Haags Gemeentearchief

In Den Haag wordt al sinds de veertiende eeuw kermis gehouden. De Haagse meikermis was zelfs de beroemdste van het land. Deze werd, net als nu nog de Koningskermis, gehouden op het Buitenhof, de Plaats, de Vijverberg en het Voorhout. De najaarskermis op het Malieveld kwam pas later. Het woord kermis is afgeleid van kerkmis. In de middeleeuwen werd een jaarmarkt altijd voorafgegeaan door een plechtige kerkmis en een processie. Zo’n kerkelijke optocht was een opzienbarende gebeurtenis. Er waren muzikanten, de schutterij deed mee met wapens en de gilden liepen mee met vlaggen, gevolgd door de geestelijken, de schout en de schepenen. Soms liepen de graaf en gravin ook mee en de stoet werd gesloten door duizenden Hagenaars.

Sinds de jaren zeventig heet de Haagse najaarskermis op het Malieveld officieel de Rekreade.

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.