Wonen

Gewoond wordt er in Den Haag al vanaf de prehistorie. Rond 3800 voor Chr. leven enkele families in de buurt van het huidige Ypenburg. Hun boerderijen staan hooggelegen op de flank van een duin, prettig beschut tegen de zeewind.

De groei van het huidige Den Haag begint in de Middeleeuwen. In de 13de eeuw vestigt de graaf van Holland zich op de rand van een oude strandwal, het begin van het Binnenhof. Edelen en hoge ambtenaren willen in de buurt van het hof wonen en laten op de Vijverberg en het Voorhout stadspaleisjes bouwen. Even verderop, in het gebied rond de Grote Kerk, komt het dorp Die Haghe tot bloei. Hier wonen de ambachtslieden en neringdoenden.      

Typisch Haags zijn de begrippen ‘zand en veen’ die verwijzen naar de ondergrond waarop de stad is gebouwd, maar ook naar de tegenstelling tussen rijk en arm. Vooral in de 19de eeuw ontstaat een scheiding: in noordwestelijke richting worden voor de elite wijken aangelegd op goede zandgronden, terwijl aan de zuidoostelijke kant van de stad op de veengronden arbeiderswijken verrijzen.     

Wonen

1929 – Nirwana-flat

Sluiten

De Nirwana-flat, Benoordenhoutseweg 227, rond 1930
prentbriefkaart, uitgave N.V. v/h J. Senft & Co.
collectie Haags Gemeentearchief

De Nirwana-flat wordt gezien als het eerste flatgebouw van Nederland.

De architecten Duiker en Wiebenga schreven in 1930 het pamflet Hoogbouw waarin ze propageerden dat woontorens de oplossing voor het volkshuisvestingvraagstuk zouden worden. Zij zagen hoogbouw als efficiënt, hygiënisch (‘licht en lucht’), comfortabel en goedkoop.

De flat werd in de periode 1926 tot 1929 ontworpen en gebouwd. Dit gebeurde volgens de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid; bij deze stijl stonden de functionaliteit, leefbaarheid en rationaliteit centraal.

Niet alleen de vorm van het gebouw was nieuw, ook de gebruikte materialen. Het was destijds het hoogste gebouw in Nederland van gewapend beton. De appartementen zijn gerangschikt rondom een centraal trappenhuis met een lift. Doordat de muren geen dragende functie meer hadden konden de ramen veel groter worden dan gebruikelijk. Eigenlijk had het flatgebouw twee keer zo hoog moeten worden, maar dit vond het gemeentebestuur niet acceptabel

Het gebouw trok veel aandacht doordat het over een aantal moderne snufjes beschikte. Zo hadden de appartementen telefoon, stortkokers voor het afval en voor de vuile was en centrale verwarming. Ook konden de bewoners een maaltijd bestellen bij de centrale keuken die dan via een goederenlift naar boven werd gebracht.

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.