Wonen

Gewoond wordt er in Den Haag al vanaf de prehistorie. Rond 3800 voor Chr. leven enkele families in de buurt van het huidige Ypenburg. Hun boerderijen staan hooggelegen op de flank van een duin, prettig beschut tegen de zeewind.

De groei van het huidige Den Haag begint in de Middeleeuwen. In de 13de eeuw vestigt de graaf van Holland zich op de rand van een oude strandwal, het begin van het Binnenhof. Edelen en hoge ambtenaren willen in de buurt van het hof wonen en laten op de Vijverberg en het Voorhout stadspaleisjes bouwen. Even verderop, in het gebied rond de Grote Kerk, komt het dorp Die Haghe tot bloei. Hier wonen de ambachtslieden en neringdoenden.      

Typisch Haags zijn de begrippen ‘zand en veen’ die verwijzen naar de ondergrond waarop de stad is gebouwd, maar ook naar de tegenstelling tussen rijk en arm. Vooral in de 19de eeuw ontstaat een scheiding: in noordwestelijke richting worden voor de elite wijken aangelegd op goede zandgronden, terwijl aan de zuidoostelijke kant van de stad op de veengronden arbeiderswijken verrijzen.     

Wonen

1400-1800 – Tramtunnel Grote Marktstraat 1400-1800

Sluiten

Put 6: kookpotten en pannen
Afdeling archeologie

In de vloer van het tramstation Grote Markt zitten 7 vitrines. Zij zijn gebouwd in de vorm van waterputten, zoals die hier zijn opgegraven. In de putten liggen voorwerpen die door archeologen zijn gevonden toen de tramtunnel werd aangelegd.

alt

Vuurklok, roodbakkend aardewerk, 15de eeuw.
De eerste houten stadshuizen hadden in het midden een open vuur voor verwarming en om op te koken. Zo was het vuur zo ver mogelijk van de brandbare muren vandaan. Het vuur werd 's nachts met een vuurklok afgedekt. Door ventilatiegaten doofde het vuur niet en kon het 's morgens weer opgerakeld worden.

alt

Kookpot, witbakkend (Hafner) aardewerk met loodglazuur, begin 16de eeuw.

alt

Kookpot, roodbakkend aardewerk met loodglazuur, 15de-16de eeuw. Tot de 18de eeuw kookte men op open vuur. De bolle kookpotten stonden met 3 poten in het vuur.

alt

Kookkannetje, roodbakkend aardewerk met slibversiering, 15de eeuw.

alt

Jacobakannen, steengoed, rond 1400.
Deze bierkannen werden in grote aantallen aangevoerd uit het Rijnland.

alt

Kookkan, roodbakkend aardewerk met loodglazuur, 17de eeuw.

alt

Steelkom, roodbakkend aardewerk met loodglazuur, 17de eeuw.

alt

Drinkschaaltje, majolica, tweede helft 16de eeuw.
Deze schaaltjes zijn gebaseerd op de aardewerken drinkschaaltjes uit het Rijnland.

alt

Koekenpan, roodbakkend aardewerk met loodglazuur, 15de eeuw.
Koekenpannen werden ofwel op een ijzeren drievoet in het vuur gezet of er in een speciale hanger boven gehangen.

alt

Fruitschaal met lekgat, witbakkend aardewerk met loodglazuur, 17de eeuw.

alt

Bakje, roodbakkend aardewerk met slibversiering en loodglazuur, 18de eeuw.
Dit bakje werd aan de muur gehangen. Vermoedelijk voor zeep of soda.

alt

Schaal, roodbakkend aardewerk met loodglazuur, 17de eeuw.
 

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.