Wonen

Gewoond wordt er in Den Haag al vanaf de prehistorie. Rond 3800 voor Chr. leven enkele families in de buurt van het huidige Ypenburg. Hun boerderijen staan hooggelegen op de flank van een duin, prettig beschut tegen de zeewind.

De groei van het huidige Den Haag begint in de Middeleeuwen. In de 13de eeuw vestigt de graaf van Holland zich op de rand van een oude strandwal, het begin van het Binnenhof. Edelen en hoge ambtenaren willen in de buurt van het hof wonen en laten op de Vijverberg en het Voorhout stadspaleisjes bouwen. Even verderop, in het gebied rond de Grote Kerk, komt het dorp Die Haghe tot bloei. Hier wonen de ambachtslieden en neringdoenden.      

Typisch Haags zijn de begrippen ‘zand en veen’ die verwijzen naar de ondergrond waarop de stad is gebouwd, maar ook naar de tegenstelling tussen rijk en arm. Vooral in de 19de eeuw ontstaat een scheiding: in noordwestelijke richting worden voor de elite wijken aangelegd op goede zandgronden, terwijl aan de zuidoostelijke kant van de stad op de veengronden arbeiderswijken verrijzen.     

Wonen

1910 – Waldeck Pyrmontkade

Sluiten

De derde gemeentelijke HBS aan de Waldeck Pyrmontkade
foto circa 1910
collectie Haags Gemeentearchief

De Koningin Emmakade en de Waldeck Pyrmontkade werden omstreeks 1885 aangelegd langs de Afzanderijvaart. De kades lopen van het Koningin Emmaplein tot de Groot Hertoginnelaan. De namen van beide kades vormen de voor- en achternaam van Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van Waldeck Pyrmont, die op 2 augustus 1858 te Arolsen in Duitsland werd geboren. In 1959 werd de voormalige Afzanderijvaart van het Koningin Emmaplein tot de Obrechtstraat gedempt.

Op de hoek van de Waldeck Pyrmontkade en de Elandstraat bouwde stadsarchitect A. Schadee in 1907 het schoolgebouw voor de derde gemeentelijke HBS. Sinds 2002 heet dit gebouw de Grote Pyr en is het een woon- en werkpand met 25 woningen en 15 bedrijven.

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.